Taavetti-talli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Savustaminen

+10
valmet 705
Rokressi
kujanjuh
Masa87
hespex
pete50
massikka_mies
erkki
käyttäjä
ikilika
14 posters

Sivu 1 / 2 1, 2  Seuraava

Siirry alas

Savustaminen Empty Savustaminen

Viesti  ikilika Su Marras 14 2010, 17:32

Lisätääs nyt tännekkin foorumille ruuan laitosta jotakin. Mites raati pruukkaa savustaa kaloja tai lihaa? Itellä on vanhasta sähköuunista tehty sähköllä toimiva savupönttö, otin ylävastuksilta piuhat irti ja pohjalle heitän lepästä kirveellä "vuoltua" pilkettä/haketta ja sekaan YKSI omenapuun palanen. Pilkkeen päälle vanha uunipelti joka estää syttymisen, ei ehkä tarttis sitäkään mutta... Helppo käyttää kun termostaatti pitää tasalämmön. Luukusta on pätkä tiivistettä pois, pääsee liika savu karkuun. Kalat kypsyy noin tunnissa ritilän päällä uunin yläosassa. Kerran savustuksen aikana tarttee heittää kourallinen lisää pilkettä pohjalle.
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  käyttäjä Su Marras 14 2010, 17:58

Savupönttö on ihan vaan vanhasta muuripadan sisäkuoresta tehty,katiskalangasta ja katiskaverkosta kaksi tasoa,ulko grillissä tulee tehtyä savustukset,pohjalle palasokeria ja kuoritusta lepästä sirkkelillä päästeltyjä leppäkiekkoja.

_________________
www.slck.net
www.helevetintunarit.com
käyttäjä
käyttäjä

David Brown : 880 SE Implematic -64
Viestien lukumäärä : 702
Ikä : 62
Paikkakunta : Rautajärvi-Luopioinen-Pälkäne

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  erkki Su Marras 14 2010, 19:06

Savustuksen tarkka homma on sopiva suolaus. On, meinaan mennyt josku pikkasen suteen satsi hyviä siikoja kun on ollut liian suolaisia tai liian laimeita. Savun maku ei oikein tunnu jos ei suolaa ole tarpeeksi, mutta liikaakaan ei kuitenkaan tarvita. Parhaiten on onnistunut sillä tapaa, että laittaa yön yli karkeisiin suoloihin ja huuhtoo makealla vedellä ennen savustusta seuraavan aamuna. Jos ei ole kovin isoja kaloja ne kestää riiputtaa rautalankaloukulla niskasta ja ne kypsyy tasaseen ja liika neste valuu pyrstön kautta pytyn pohjalle.

Hyvää savukala on, mutta nopemmin pääsee herkuttelemaan kun paistelee voissa kuumalla pannulla.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 5096

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika Su Marras 14 2010, 19:23

Juu, suolaan ite merisuolalla. Reilusti vaan ja yöksi tai muutamaksi tunniksi jääkaappiin ja sitte pönttöön (savustus). Ainahan kalaan saa lisää suolaa mut pois ei oteta. Mites tuo lihan savustaminen? Ite en ole sitä vielä koittanut, mutta kiinnostus lihaklöntin savustukseen on suuri Cool Entäs puulajit, jotkut on savustellut vaahteralla ja tammellakin Shocked Ite koitin kerran silakoita pelkällä omenapuulla kärytellä, mutta pilallehan ne meni liian kitkerän savun takia, syötyä ne silti tuli. En ole hirveesti huomannut eroa lepällä tai haavalla savustetussa kalassa.
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  Vieraili Su Marras 14 2010, 19:36

Leppälastujen ja sokerin lisäksi olen nakannut pönttöön pienen pätkän tuoretta katajan oksaa. Ite oon tykänny tuosta sekoituksesta tongue

Vieraili
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  massikka_mies Su Marras 14 2010, 20:17

Meiltä löytyy erään tutun metallimiehen haponkestävästä levystä tekemä savustuspönttö joka on mitoitettu siten että menee juuri kaasugrilliin. Muuta ei olla laitettu kuin leppälastuja ja sokeria, pitänee joskus kokeilla jotain lisukkeita. Hailit tai muikut savustaa tuolla puoleen tuntiin mutta suuremmilla kaloilla menee sitten vähän kauemmin. Toi kaasugrilli on kätevä kun talvellakin ollaan tuolla lämpimässä hallissa savustettu Very Happy Ei tarvi ulkona palella Wink
massikka_mies
massikka_mies
Ylläpito

Viestien lukumäärä : 445
Paikkakunta : Ylämaa

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  pete50 Ti Marras 16 2010, 20:08

meillä löytyy 200 litran tynnyristä hitsattu savu pönttö. siellä on metalli verkosta tehty sisä kori kahdella tasolla ja puu kansi.olemme savustaneet vaikka mitä,mutta parhaiten jäi mieleen karitsan sisäfileiden maku ,lapset melkeen tappeli niistä. happy
pete50
pete50

Viestien lukumäärä : 78
Ikä : 65
Paikkakunta : Ilomantsi

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  pete50 Ti Marras 16 2010, 20:14

täytyykin ottaa vinkki tosta ikilikan lihajutusta,ja savustaa highland sonnia kun on 300kg lihaa niin ei haittaa vaikka vähän kokeilisi. vinkiksi että ohuella suikaleella kannattaa aloitella niin savustuu läpi helposti. teurastettiin perjantaina siitossonni että sillleen. Very Happy
pete50
pete50

Viestien lukumäärä : 78
Ikä : 65
Paikkakunta : Ilomantsi

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  käyttäjä Ti Marras 16 2010, 20:40

pete50 kirjoitti:meillä löytyy 200 litran tynnyristä hitsattu savu pönttö. siellä on metalli verkosta tehty sisä kori kahdella tasolla ja puu kansi.olemme savustaneet vaikka mitä,mutta parhaiten jäi mieleen karitsan sisäfileiden maku ,lapset melkeen tappeli niistä. happy

Määkin kokeilin savustaa kalapöntöllä lihaa mutta tuli kalan makua siihen fileeseen joten omasta mielestä tarvis olla eri pönttö lihalle Shocked

_________________
www.slck.net
www.helevetintunarit.com
käyttäjä
käyttäjä

David Brown : 880 SE Implematic -64
Viestien lukumäärä : 702
Ikä : 62
Paikkakunta : Rautajärvi-Luopioinen-Pälkäne

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  hespex Ke Marras 17 2010, 04:03

Meilläpäs ei oo savustuspönttöä ollenkaan Laughing Cool

Parin päivän jäähy olisi varmaan paikallaan
taavettimies

hespex
Ylläpito

Viestien lukumäärä : 151
Paikkakunta : Lappeenranta

http://taavetti-talli.foorumini.info/forum.htm

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika La Marras 20 2010, 19:25

Taas meni merilohi savun sekaan. Koittakaapas joskus noita lidl:istä ostettuja merilohi fileitä, mustassa muovi"tuore"vakuumissa. Lukee jotta kone ruodittuja. Ei kauniita eikä edes järin halpoja, mut helevetin hyviä savustettuna! happy
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika Pe Tammi 07 2011, 17:15

Kirjolohifile löysi taas ittesä savun sekaan. Tällä kertaa savustin koivupilkkeellä pelkästään, ja hyvin maistui weld
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  Masa87 Pe Tammi 14 2011, 10:27

Suolaus on hyvä tehdä savustuksen jälkeen ainaki pienemmille kaloille esim muikut, seos 1 litra lämmintä vetta että suola liukenee ja noin 1 dl karkeita suoloja,sitten annetaan kalojen olla suolavedessä noin 5 min. Suola imeytyy kypsiin kaloihin paremmin eikä ruostu pönttö puhki Very Happy

Masa87

Viestien lukumäärä : 22
Ikä : 37
Paikkakunta : Pudasjärvi

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika Ti Loka 18 2011, 18:11

Saas nähdä mitä tulee, nyt on savustuspuruna kuoritusta syreenistä oksasilppurin läpi ajettua lastua happy Par´aikaa on merilohifile pöntössä käryymässä... Koitettu on tuomea, koivua, omenapuuta, haapaa, luumupuuta, pihlajaa, leppää tietenkin ja välillä näitä sekoittaen. Kaikkia on silputtu parinkymmenenlitran muovi laatikoihin, ei tartte sydän talvella silputa, ottaa vaan mistä mieli tekee Cool Kesällä tuli savusteltua kerran, pari viikossa suunnilleen, ja aina onnistui. Parhaimpia edelleen tulee luumusta ja pihlajasta, tuomikin tuottaa erinomaisen makuisen savun Exclamation
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika Ti Loka 18 2011, 19:21

Tais tulla uus suosikki Very Happy On meinaan helevetin hyvää tuo syreenillä kärytetty, aika voimakkaan maun antaa. Sopii ainakin merilohelle. Koittakaas piruuttanne kun sopivaa syreenin pätkää on tarjolla, suosittelen!
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika To Loka 20 2011, 17:43

Ja nyt vuorossa varsinainen testi, LEHTIKUUSI Exclamation scratch
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  kujanjuh To Loka 20 2011, 18:20

ikilika kirjoitti:Ja nyt vuorossa varsinainen testi, LEHTIKUUSI Exclamation scratch
Itse en tiedä savustuksesta tuon taivaallista, mutta isot pojat ovat kertoneet, etteivät havupuut sovellu savustamiseen. Johtuiko se sitten pihkasta vai jostain muusta, en muista. Kataja sen sijaan on oivallista savustamiseen, mutta sehän ei mikään puu olekaan vaan pensas.

kujanjuh

Viestien lukumäärä : 243
Paikkakunta : Porvoo-Pieksämäki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika To Loka 20 2011, 18:24

Eikös pelkällä katajalla tule kitkerää? Tai no perkule, koitetaan sekin, on tossa katajapuskia mettän reunalla happy Sittepä tuon tietää omakohtaisesti että jääkö syömättä vai ei Very Happy
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  Rokressi To Loka 20 2011, 18:45

Hyvää tulee katajallakin testattu on tongue Mutta jos kokeilet niin laita varovasti, tulee helposti liikaa "makua" No

Rokressi

Viestien lukumäärä : 129

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika To Loka 20 2011, 19:15

Noniin, merilohifile on tuhottu ja kyllä se oli yksi parhaiten onnistuneista tähän mennessä! Eli voimme tästä päätellä, lehtikuusi sopii kalan savustamiseen enemmän kuin hyvin! Suosittelen koittamaan Cool Yllättävää, todella yllättävää cheers Hiukan toi kataja jäi kaivertamaan mieltä, ehkä huomenna, tai sitten testaan juhannusruusu-silpulla Very Happy Syreenikin toimii, aika vahva maku jää siitä muttei todellakaan paha!
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika Pe Loka 21 2011, 18:56

Vaahtera vuorossa. drunken
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  valmet 705 Pe Loka 21 2011, 19:42

ikilika kirjoitti:Vaahtera vuorossa. drunken

rakas harrastus näköjään Very Happy no eisiinä, hienoa puuhaahan tua on , itse savustelen vain siikoja Very Happy
,
valmet 705
valmet 705

Viestien lukumäärä : 445
Ikä : 27
Paikkakunta : e-k ruokolahti

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  ikilika Pe Loka 21 2011, 20:20

Juu kyllä! Mä tykkään savustaa. Ja mun pojat tykkää savukalasta yli kaiken. Helppoa ruokaa tällai kun emäntä on iltavuorossa. Sais olla useemminkin happy Makuelämyksiä on kiva hakea erilaisilla puulajeilla, juhannusruusu on vielä testaamatta ja mustaviinimarja. Niin ja kirsikkapuun oksia olis tarkotus hakea tosta pikkusiskon pihalta lähiaikoina. Ehdotuksia saa laittaa, otan erittäin mielelläni kaikkia ihmeellistä ihmeellisempiä ideoita vastaan. Ja tuohon vaahteraan vielä, suosittelen sitäkin, pojatkin meinas viedä mun rääppeetkin "ritilältä" Cool
ikilika
ikilika

David Brown : 1394 -87
DBTCF:n jäsen nro : 20
Viestien lukumäärä : 1170
Ikä : 47
Paikkakunta : eurajoki

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  jusape Pe Loka 21 2011, 20:30

Olekkos jäteöljyä jo kokeillut Question happy happy
jusape
jusape

DBTCF:n jäsen nro : 23
Viestien lukumäärä : 2956
Ikä : 55
Paikkakunta : Yläne

Takaisin alkuun Siirry alas

Savustaminen Empty Vs: Savustaminen

Viesti  käyttäjä Pe Loka 21 2011, 20:32

Mää söisin savukalaa 4-5 kertaa viikossa mut emännällä alkaa tökkimään...Lohet olen vallan savustanut,putoo liiat rasvat pois.

_________________
www.slck.net
www.helevetintunarit.com
käyttäjä
käyttäjä

David Brown : 880 SE Implematic -64
Viestien lukumäärä : 702
Ikä : 62
Paikkakunta : Rautajärvi-Luopioinen-Pälkäne

Takaisin alkuun Siirry alas

Sivu 1 / 2 1, 2  Seuraava

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa